10 jun 2007

" Som lo que Sembrem "

Avui a Lleida hi ha hagut una gran manifestació antitransgènics, aquesta també s’ha utilitzat pel recolzament a l’absolució lliure de càrrecs del senyor Josep Pàmies. No hem volgut polititzar la manifestació amb la nostra presència com a partit, tot i ser plenament afí a aquest moviment social (qui vulgui pot comprovar que el nostre primer punt de l'ideari diu la terra és lo primer, i la nostra primera proposta electoral era Lleida paradís d'agricultura biològica lliure de transgènics). Comunicar-vos aquesta crònica, que amplia l'informació que podrieu trobar als diaris, és el nostre estil.

El lloc de concentració era davant del Rectorat de la UdL a les 12h (“lloc de coneixement i d’investigació... econòmica”). A les 12:30 Joan Inglada ha fet una breu presentació en la que s’han dit coses com: “volem canvis d’una manera diferent”, ha apel·lat a una nova “actitud i canvi social necessari”, i ha acabat dient “No ens mereixem aquesta miserable classe política que vol administrar els nostres interessos”.

La manifestació ha avançat per la Rambla d’Aragó avall amb força gent (unes 400 ó 500 persones).
A l’arribar davant la Subdelegació del Govern s’ha llegit un manifest i també ha parlat un apicultor alemà Jürgen Binder que ha vingut expressament per oferir suport al moviment antitransgènic i a Josep Pàmies; Binder ha dit “a pesar d’haver moltes persones que no volen transgènics, es segueixen plantant”, ha qualificat als transgènics de “merda” i ha confirmat que si el judici falla en contra de Pàmies "els pagesos alemanys tenen la consigna de manifestar-se davant les ambaixades espanyoles" de les principals ciutats alemanyes; la traducció simultània la feia el catedràtic de la Universitat de Granada José Luis Rosúa (titular de la Cátedra Unesco de Desarrollo Sostenible y Medio Ambiente) que creu que "per la seva tradició la Universitat de Lleida hauria de dedicar una línia d’investigació i educació en agricultura ecològica".

Per fi ha pres la paraula el Josep Pàmies. Ha començat el seu breu discurs agraint tanta sensibilitat a tots els assistents, també ha dit que “a vegades els chivos expiatoris creen un debat a la societat” i axò és bo “perquè a la societat li cal el debat”, “Abans creiem que amb herbicides podríem canviar el món, ...i va funcionar uns anys” i després va parlar de les cada cop més greus malalties que s’associen a la utilització de plaguicides i la transgènia de les llavors, ha fet referència als joves agricultors ecològics celebrant la seva empenta, ha anomenat de “gran bestia” als transgènics que “volen dominar el món”, la nota més dramàtica ha estat quan ha explicat que “2000 pagesos de la India es suïciden cada any perquè ja no poden pagar a Monsanto”, “es foten un trago de l’herbicida (aquell verinós producte que junt amb les llavors transgèniques els ha acabat arruïnant)”, “l’aliment és una eina de control mundial”; per acabar ha assumit que està preparat per a qualsevol sentència, a agraït el recolzament de la seva dona i ha convidat a l’activisme “sempre pacífic”.


Sòlids arguments per dir no als transgènics o OGM:

perquè són un atemptat a les espècies autòctones, perquè ni tan sols són més productius que les varietats convencionals, perquè no són desitjades per la majoria de consumidors, perquè comporten riscos sanitaris importants, perquè privatitzen els organismes vius i del patrimoni genètic universal, perquè redueixen encara més l’autonomia de la pagesia en matèria de llavors, perquè posen en perill la viabilitat de l´agroecologia, perquè es tracta d’una tecnologia inestable i de repercussions imprevisibles, perquè es basa en combinacions genètiques que mai es podrien produir de forma natural, perquè una vegada generalitzats esdevindran una imposició, perquè estan controlades pel lucre de quatre multinacionals, perquè retallen les llibertats de qui no vol cultivar OGM, perquè ja hi ha 100 regions Europees lliures de transgènics, perquè van en contra de la sobirania alimentària, perquè després dels primers anys augmenten les necessitats de pesticides, perquè la seva contaminació és irreversible, perquè les administracions no han aplicat el principi de precaució, per la complicitat de bona part dels científics amb les empreses de l'agronegoci, perquè el Govern i els partits polítics ajornen la resolució del conflicte, perquè no acabaran amb la fam al món: la fam és una qüestió de voluntat política.

2 comentarios:

Societat Civil dijo...

Condenan a Pàmies a indemnizar a un guardia civil con 22.462 euros

La Mañana
Lleida - Redacción 2007-06-27

La jueza del Penal número 2 de Lleida decidió absuelto de los delitos de desobediencia a la autoridad y de lesiones al activista antitransgénico, Josep Pàmies. No obstante, lo ha condenado a indemnizar con 16.462 euros al agente de la Guardia Civil por los 392 días que estuvo de baja a causa de las lesiones, y con 6.000 euros más por las secuelas sufridas, un total de 22.462 euros. Además, tendrá que pagar una multa de 120 euros después de que la magistrada le considerara culpable de una falta de desobediencia leve a los agentes de la autoridad y otra de 360 euros por una falta de lesiones. La Fiscalía había pedido dos años de prisión por un delito de atentado contra la autoridad y un año más por un delito de lesiones durante el juicio que se celebró el pasado 11 de junio en Lleida. La acusación particular solicitaba una pena de dos años para cada uno de los delitos de desobediencia a la autoridad y de lesiones, además de una indemnización de 56.000 euros por lesiones y secuelas.
El juicio se celebró el pasado 11 de junio. Durante su declaración, Pàmies reiteró que en ningún momento lesionó al agente de la Guardia Civil que se encontraba en la puerta de la subdelegación del gobierno.
En cambio, el agente de la Guardia Civil aseguró que Pàmies forcejeó con él, lo cogió del brazo y el resto de los manifestantes empezaron a empujar la puerta hasta que entraron por la fuerza en la subdelegación. Como consecuencia de eso sufrió una distensión en la muñeca derecha, que le provocó una lesión.
La sentencia asegura que el 13 de setiembre del año 2003 un grupo de integrantes de la Asamblea Campesina concentrados en la puerta de la Subdelegación del Gobierno intentaron acceder al interior del edificio. El Guardia Civil intentó impedir la entrada de los manifestantes y se produjo un forcejeo entre el agente, el acusado y dos personas que no han podido ser identificadas, que provocaron el esguince y distensión de la muñeca derecha del agente, según la sentencia.
Pamies anunció que recurrirá la sentencia a la Audiencia de Lleida.
Font: www.lamanyana.es

Societat Civil dijo...

Comunicat 27/06/2007 // Campanya de Solidaritat amb Josep Pàmies

INJUSTA SENTÈNCIA SOBRE JOSEP PÀMIES
La defensa anuncia un recurs a l'Audiència Provincial
En primer lloc, manifestem la nostra disconformitat amb la sentencia judicial 181/2007 del Jutjat nº 2 de lo Penal de Lleida. La sentència ha absolt a Josep Pàmies dels delictes que li imputava la fiscalia i l'acusació particular declarant-lo innocent d'atemptat a l'autoritat i de lesions. Ara bé, incomprensiblement, la jutgessa considera que Josep és culpable de dues faltes lleus (desobediència i lesions) i responsable civil davant els 329 dies de baixa del guàrdia Sacanell i de les suposades seqüeles. Això suposa, de fet, dues petites multes, la indemnització de 22.000 euros al guàrdia civil denunciant i les costes del judici. La defensa presentarà un recurs d'apel·lació a l'Audiència Provincial de Lleida.

Des de la Campanya considerem que en el judici va quedar demostrada la mala fe del denunciant i la irregularitat del procés que va seguir aquesta denúncia.

En cap moment, es va provar que Josep Pàmies agredís al denunciant ni que estigués a primera línia en el moment dels fets. La jutgessa ha donat per bona la versió del guàrdia civil, l'únic testimoni que incrimina a Josep i la credibilitat del qual es va posar més que en entredit, pel seu interès personal en jubilar-se amb doble paga si sortia victoriós del judici i pels seus antecedents mèdics.

El dia dels fets, Giménez Sacanell, no va demanar reforços perquè es detingués a cap dels manifestants però curiosament va acusar a Pàmies d'agressió un any després. Avui sabem que Sacanell va rebre pressions per tal de que denunciés a Pàmies i justifiqués la entrada dels manifestants a l'edifici.

Sacanell, tampoc va anar a visitar-se de les suposades lesions fins tres dies després, via metge de capçalera quan l'habitual en agents de seguretat és que ho facin a l'instant, a urgències. Cap de les ressonàncies i proves mèdiques va demostrar cap lesió important fins després de l'exploració quirúrgica a la que es va sotmetre mesos més tard.

En el judici va quedar demostrat, que Sacanell havia tingut una lesió al mateix lloc del cos i dos anys abans cosa que fa sospitar de la veracitat de la seva denúncia i de les causes reals de la baixa de 329 dies. En tot cas, el que no té cap mena de lògica és que la jutgessa consideri responsable civil a Pàmies, quan ella mateixa reconeix la possibilitat que la baixa sigui producte d'un empitjorament de l'antiga lesió. Com a molt, la hipotética culpabilitat de Pàmies hauria de suposar una indemnització per la lesió d'aquell dia i que es cura habitualment, i segons manifestà la forense, amb un vendatge compressiu i analgèsics.

Valorem que la jutgessa va actuar amb prejudicis el mateix dia del judici, no deixant entrar a la sala al públic present i al·legant que podia haver-hi persones violentes. Pensem que aquests mateixos prejudicis han influït en la sentència.Creiem que es tracta d'una sentència per escarmentar la lluita pagesa de base i que s'ha volgut criminalitzar i afeblir els recursos econòmics i els suports socials del moviment antitransgènic.

Valorem molt positivament la solidaritat que ha despertat el cas del Josep i les moltes mostres de suport que hem rebut, per part de 250 entitats i més de 3000 persones que han signat el manifest de suport al Josep.

La campanya de suport al Josep i alguns col·lectius que la formem, engeguem la nova plataforma "Som lo que Sembrem", per dur a terme una Iniciativa legislativa popular per declarar Catalunya lliure de transgènics, i exigir un etiquetatge que permeti al consumidor discriminar els aliments amb modificació genètica.

Recorrerem totes les comarques de Catalunya amb una carrossa antitransgénica arrossegada per un tractor, que farà el relleu a cada comarca, començant a Balaguer i acabant a la Plaça Sant Jaume de Barcelona. L'objectiu es recollir les 50.000 signatures per portar la proposta al parlament, i també i molt important, alimentar la consciencia critica vers l'actual model alimentari, imposat per la connivència entre les administracions i les multinacionals del sector. Aquests mateixos governs i partits polítics ens obliguen a continuar amb la via de la desobediència civil pacífica i a assumir les seves possibles conseqüències, mentre no hi hagi un canvi substancial.

Si el recursos davant la justícia no prosperen, la recollida de les 50.000 signatures servirà també per recollir 50.000 euros per sufragar les despeses que ens ha ocasionat el judici.




Som lo que Sembrem

Demana als teus contactes que signin a www.assembleapagesa.cat o a www.freepamies.org