1 jul 2007

Abocats a l'acció !

Us recomanem llegir els comentaris al final
d'aquest article i us convidem a dir la vostra.
Avui les persones han tornat a expressar clarament el que senten: No a l’abocador!
En aquest cas el projecte d’abocador de residus tocava a les Terres de Ponent. Però no oblidem que si els residus no venen aquí, aniran a parar a algun altre lloc no gaire llunyà.
Aquesta situació a la que ens hem vist abocats hauria de fer créixer la nostra consciència, i les nostres accions quotidianes també haurien d’anar-se fent més coherents.

Tornant a la crònica, hem vist gent de totes les edats manifestant-se en una sorollosa marxa pels carrers principals d’Almacelles. Amb vistoses samarretes de color taronja, aquesta manifestació semblava una festa d’estiu. I és que veritablement ha sigut una festa de sensibilitat vers la terra i el mediambient. Muts es van quedant els que veien possibilitats d’enriquir-se amb activitats secretistes, injustes i avui declaradament impopulars.

Sembla que la manifestació l’encapçalaven els alcaldes i representants polítics de les zones afectades. Però el fet és que el col·lectiu polític ha tingut molt poquet pes dins el moviment anti-abocador.
És la Plataforma Segrià Net – Salvem la Vall de Camarasa, un ens sorgit de la pròpia societat civil, qui va començar l’activisme fa dos mesos i avui ha tocat el cim del seu treball amb aquesta macromanifestació. Enhorabona a la Plataforma i a tots els que estavem avui a Almacelles.
Tornant a la classe política, tots coneixem la seva credibilitat, sobretot quan tracten de donar el perfil bo per sortir a la foto. Potser si que avui els polítics es manifestaven amb el mateix sentiment que el riu taronja que portaven darrera, però dubtar-ho és més que raonable. Tampoc hem d’oblidar que si el projecte ha arribat fins aquí, algú en algún moment va donar el vist i plau perquè hi arribés. Sembla poc provable que darrera l’abocador només hi hagi una simple iniciativa privada, que diuen encara no ha presentat ni el seu projecte a la Delegació de Mediambient de la Generalitat.

Vinguin d’on vinguin els poc clars interessos que han mogut el projecte d’aquest Macroabocador de Ponent, avui la societat ha deixat desestimada la seva execució. El poble ha parlat.

6 comentarios:

Anónimo dijo...

“Un riu taronja circulava plàcidament pels carrers d’Almacelles. Gent de totes les edats marxava en una amablement sorollosa manifestació. Amb vistoses samarretes de l’anomenat color feien de l’acte reivindicatiu gairebé una festa estiuenca. I és que calia una festa que celebrés la conciliació de la gent i la seva terra, de la terra i la seva gent, una i altra es necessiten i es cuiden.”
Sóc testimoni que això és com ho escric.
Javier.

Anónimo dijo...

Respecte a l'abocador....s'ha de ser positiu i creure que no es farà...Um atemptat així contra la natura no es pot consentir!!! Ademés la normativa europea és molt clara quan diu que els residus s'han de gestionar prop del lloc on es generen.... Creus que és coherent traslladar 1500 tones diàries prop de 200 km, amb el que això suposa?

Un abocador no només suposa males olors, això és el mínim...també emissions de gasos nocius, possibles filtracions a la capa freàtica....animals depredadors que arriben d'arreu...en definitiva amb el temps alterar la salud dels que hi viuen aprop.... i no només els que estan a l'entorn més proper...es diu que pot afectar a 20km. a la rodona....

La població de Lleida ciutat hauria de adonar-se que aquest també és el seu problema...és el problema de tots!!!! No es pot convertit les terres de Lleida en l'abocador de Catalunya!!!!
Segons diuen dels 37 abocadors previstos a la nostra comunitat autònoma ....els 37 a Lleida provincia!!!
No només lluitem per aturar l'abocador de la Vall de Camarasa....lluitem per salvar les Terres de Ponent, lluitem per SALVAR EL PLANETA!!!! aquesta gran casa meravellosa que ens acull gratuitament i ens dóna la vida!!!

És hora de despertar i començar a ser més conscients, més solidaris....!!! De mirar més enllà del propi interès i enfocar-se en l'interès comú...Ara ja és hora de passar a l'acció!!!!

No estic contra la construcció d'abocadors...evidentment en un lloc u altre s'han de fer...però aquesta ubicació no pot ser gratuita...s'ha de cercar el millor entorn...on els efectes secundaris siguin els mínims....i exigir que la normativa es segueixi al peu de la lletra..ara per ara això no és així... i lluitarem fins al final...altres abocadors s'han aturat!!!

Avui en dia, junt amb el tràfic de drogues, la trata de blanques... "traficar" amb residus és un dels "negocis " més lucratius!!! Intolerable!!!! Perquè al reciclar, només es mira d'obtenir el major benefici, llavors el procediment per fer compostatge, per exemple, no es fa de forma correcta per tal de retallar despeses i que el producte resultant sigui més lucratiu...i, com deia ens hi juguem molt perquè, després aquest compost es fa servir per fertilitzar els camps...i ho sé de primera mà: al compost s'hi pot trobar de tot!!! Arribant així a la cadena alimentària... i influint directament a la població, a tots!!!

Cal més control per part dels governs que deixen aquestes tasques en mans poc escrupuloses d' empreses privades...Cal que la societat, individu per individu, es consciencii, es pregunti on ens porta aquest consumisme desfrenat...aquesta societat "de usar i tirar". El planeta, la nostra estimada i preciosa casa ...té uns límits físics i d'alguna manera és un organisme viu i estem contaminant greument els seus "òrgans" principals...si ella enmalalteix...nosaltres...els nostres fills o néts...en un futur més o menys llunyà o proper...en patiran les conseqüències!!

Crec que es imprescindible que la gent es consciencii....i tothom aporti el seu granet de sorra...a l'hora de fer la separació selectiva de la brossa, i sobretot a l'hora de generar residus...cada cop augmenta considerablement la quantitat de residus generats per persona i any...TOT TÉ UN LÍMIT, on anirem a parar?

Estem abocats a la construcció d'una manera de viure alternativa, a la construcció d'un món millor...ara és el moment!!

Per un Segrià net... per una Terra sana!!!!

Amadeu dijo...

Jo també dic NO, des del meu racó.
No, no i no, no hi ha dret! que cadascú s'ocupi de la seva merda. No podem donar l'esquena als abocadors però no volem la merda dels altres.

PATRI dijo...

PATRI, Gimenells

Amb poques paraules la població expressa el seu sentiment, i diumenge: 1 de juliol de 2007, aquest sentiment va expressar-se pels carrers d'Almacelles.

NO A L'ABOCADOR!!!
NO A LA PLANTA DE COMPOSTATGE!!!
NO A LA PLANTA DE TRIATGE!!!
En resum: NO A LA PLANTA INTEGRAL DE RESIDUS SÒLIDS URBANS!!!

La voluntat popular és molt clara, un projecte d'aquestes magnituds no pot sobrepassar el nostre model de vida i esgotar la nostra qualitat de vida.

Societat Civil dijo...

Impulsan la creación de una coordinadora anti-vertederos en Lleida

En el local social de Sucs, se celebró la noche del pasado sábado una reunión de Plataformas anti-vertederos de les Terres de Ponent, con el fin de impulsar la creación de una Coordinadora anti-vertederos de Lleida. Asistieron a la reunión representantes de las plataformas de Alcarràs, Puigverd d’Agramunt, la Granja d’Escarp, Castellserà, Alguaire y naturalmente la de Gimenells.
En el transcurso de la reunión se puso de manifiesto la coincidencia casi total en la problemática y su forma de presentarse en todas las poblaciones donde se ha instalado o quería instalarse un vertedero. Por todo ello, se llegó a la conclusión de exponer a través de la firma de un manifiesto, los puntos claves para poder llegar a trabajar todos en un mismo sentido.

Entre los muchos puntos de que consta el manifiesto, destacan como primordiales, la conservación y mejora del medio ambiente. La estimulación de un modelo agrícola y ganadero de calidad, económicamente viable y ambientalmente sostenible. Una planificación territorial que adecúe las necesidades y capacidades de cada territorio. Una gestión de los residuos basada realmente en la reducción, la reutilización y el reciclaje, junto a la corresponsabilización de quien los genera.

Concreta y directamente se pide a la administración catalana la adopción de plenas garantías jurídicas con el fin de que los espacios naturales tengan la clasificación de suelo no urbanizable de especial protección. Dotar a los ayuntamientos de mecanismos adecuados que permitan decidir o no la ubicación de cualquier planta de tratamiento de residuos. Retirar el anteproyecto de Ley de modificación de la Ley 6/1993, de 15 de julio, reguladora de residuos, que impedirá que los ayuntamientos puedan vetar la instalación de vertederos de residuos o incineradoras.

El manifiesto será suscrito igualmente por el resto de Plataformas anti-vertederos existentes en la provincia de Lleida, que no han podido participar en esta primera reunión de coordinación, pero que han manifestado su adhesión incondicional.
Terminada la reunión se celebró en la pista polideportiva anexa al local social, una fiesta popular anti-vertedero, a la que acudió una gran cantidad de personas que mostraron su rechazo a la instalación del vertedero de Gimenells y que pudieron disfrutar en primer lugar de una “llangonissada” a la que siguió la actuación de diferentes grupos musicales en una fiesta que se prolongó hasta la madrugada.

Diari La Mañana 23-07-2007

Anónimo dijo...

Dober zacetek